+420 777 868 202 eliska@eliskalukonchik.cz
Nejen vesmírná kuchyně má zajímavé pokrmy… a stejně jako v té vesmírné, tak i v té skutečné, bývají ty nejlepší dobroty ty nejjednodušší! 😉

Pravidelně, častěji či méně často, vám zasílám různé tipy z „vesmírné kuchyně“, ve které se vaří události našeho života.

Tentokrát jsem si řekla, že vás budu inspirovat trochu něčím hmotnějším, z reálné kuchyně. Nastupují teplé dny a tak je lehká, rychlá a zdravá kuchyně opět v kurzu. 😃

Dneska vás chci inspirovat rychlou „pizzou“ z tortil. Možná ji někteří znáte, někteří možná ne… 😊

Její obrovské výhody jsou:

👌 chutná všem

👌 má milión verzí

👌 potřebujete 5 minut na přípravu a 20 minut v troubě

👌 jedná se o zero waste recept, tedy co dům dá

👌 oproti klasické pizze vynecháte největší škodliviny, tedy cukr a droždí

👌 je luxusní i studená

Takže, jdeme na to:

Jediné, co potřebujete, je mít doma tortily. Ty seženete kdekoliv, od Kauflandu (mají i tomatové s bazalkou) až po Tesco. A ideálně sýr, který můžete nastrouhat, případně strouhaný. Ostatní je z kategorie „vlastní fantazie“. O víkendu to jistí Košík nebo Rohlík, že ano. 😃

Do pekáče, formy, pánve bez rukojeti kápnete trochu olivového oleje a první tortilku na něm „povozíte“, ať se to pěkně namaže. Pak skládáte různé vrstvy. Já dávám vždy něco zeleného (polníček, špenát, kopřivy, salát nebo něco, co najdu na zahradě), osolíte, nějakou „majdu“, pokud máte rádi (barbecue, tatarku, dresing,..) a trochu strouhaného sýru. Přiklopíte další tortilou. A jedeme level 2, který může obsahovat třeba tuňáka, maso ze včerejšího oběda, klobásku od dědy z udírny, vege falafely, cokoliv… dochutit, trochu sýru a zeleninky (cibule, rajčata, papriky, kukřice, řepa, feel free…). Zakryjeme tortilou a jedeme level 3. Na další vrstvu můžeme klidně kombinovat to, co už jsme dali a přidat třeba dvě rozklepnutá vejce, strouhaný sýr. Fantazii se meze nekladou a pořádně to rozjeďte. Cokoliv vám proletí hlavou, tak přivítejte se zvídavostí. Klidně i rybízovou marmeládu… 😃 Poslední vrstvu vytvoří tortilka, kterou posypeme sýrem a doplníme třeba kořením či semínky nebo zeleninou a vejcem, prostě cokoliv se nám zamane… 🥰

Mezitím se nám předehřeje trouba na 180 stupňů (horký vzduch) a výtvor šoupneme na 20 minut dovnitř. A teď to téměř nejdůležitější!!! Mezitím si namícháme dobrý letní drink, prostřeme si hezky stůl a pustíme pěknou hudbu z destinace, ve které bychom právě rádi byli. Ideálně v ten moment nastavíme na telefonu režim ✈ a „odletíme“ do klidu. Dovolená za 20 minut, no neberte to! 😍

Tak jsem zvědavá na vaše sdílení. A nezapomeňte se podělit, i když se vám možná nebude chtít… 😃 Ať už o článek nebo o dobrotu… Dobrou chuť! 🥰

Eliška